Zirkonyum Malzemesi Alerji Yapar Mı?
Neler Anlatıldı?
Bu malzemenin tamamen biyolojik uyumlu olduğunu biliyoruz. Tıpta ve diş hekimliğinde güvenli bir şekilde kullanılır. Ortopedi ameliyatlarında vücut içerisine yerleştirilen ve yıllarca kullanılan zirkonyum protezler vardır. Gerek biyolojik oyunları gerekse dayanım güçleri nedeniyle en çok tercih edilen biyo materyallerdir. Zirkonyum diş kaplamalara karşı herhangi bir alerji bildirilmemiştir. Oysa porselen metaline karşı sıklıkla alerjik reaksiyonlar görülmektedir.
Metale karşı alerji hafif orta veya şiddetli olabilir. Hafif veya orta şiddetli alerji genellikle kısa süre içerisinde fark edilmez. Ancak o bölgede kızarıklık, kaşıntı kanama gibi belirtiler ortaya çıkar. Şiddetli alerji reaksiyonunda ise hastane tablosu oluşur ve en kısa süre içerisinde diş kaplamalarından çıkarılması gerekir. Zirkonyum ile yapılan diş kaplamalarında bu tip alerji oluşma olasılığı yoktur. Bu nedenle vücutta güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
Bu Diş Koku Yapar Mı?

Sıklıkla diş kaplama ve köprülerinin koku yaptığı hakkında duyumlar alırız. Bunlar iyi yapılmamış diş köprüsü ve kaplamalarıdır. Zirkonyum diş bilgisayar desteği ile yapıldığı için hassas bir çalışmadır. Tam olarak olması gerektiği gibi üretilir. Diş eti kenarında ve gövde bölgelerinde baskı yapmaz. Bu sayede diş eti sağlığı korunur. Kanama olmadığı için ağız kokusu olmayacaktır. Ancak tabii ki her yemek yedikten sonra kendi dişlerimizi fırçalayıp temizlediğimiz gibi diş kaplama ve protezlerimizin de temizliğini yapmamız gerekir. İyi bir fırçalama olmadan kendi dişlerimiz de ağız kokusu yapacaktır. Hatta diş fırçalarken dilimizi de fırçalamamız gerekir.
Kaplama Rengi Değişir Mi?
En çok sorulan sorulardan bir tanesi de takılan kaplama ve köprülerinin renginde değişiklik olup olmayacağıdır. Zirkonyum kaplamalar yüksek derecede ısı ile fırına girerler. Bu sayede yüzeyleri parlak bir şekil alır. Dış etkenler karşısında zirkonyum diş kaplamalar renk değiştirmezler. Her zaman takıldıklarını ilk günki gibi kalırlar.
Üzerine çay kahve sigara lekesi geldiğinde kendi dişlerimizden daha kolay temizlenirler. Bu özellikleri de zirkonyum diş kaplamaların daha çok tercih edilen kaplamalar olmasına neden olmaktadır. Üzerine kaplama veya köprü yapılmış dişler doğal dişleriniz gibi fırçalamalıdır. Köprü olan ağızlarda dişsiz belgeleri arayüz fırçası ile temizlik yapmak gerekir. İyi temizlenmediğinde yemek artıklarının kalması zaman içerisinde koku yapmaya sebep olabilir.
Düzenli yapacağınız diş hekimleri kontrolleri sayesinde ağız kokusu ve diş eti problemleri yaşanmaz. İyi bir ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri sayesinde kendi dişiniz gibi kullanabileceğiniz diş kaplamalardır. Malzemede herhangi bir aşınma veya renk değişikliği ortaya çıkmaz. Ancak zaman içerisinde diş etiniz ve damağınızda şekil farklılıkları oluşabilir. Yaş ile beraber 10 yıl gibi bir süre içerisinde diş eti şekliniz değişir ise kaplamalarınızı yeniletmeniz gerekebilir. Ancak iyi yapılan az bakımında diş etinin sorun çıkarmadığı görülmüştür.
Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü
Çıkarılması gerektiğinde özel frezleri ile kesilerek çıkarılabilir. Konusunda uzman ve tecrübeli bir hekim zirkonyum diş kaplama ya aşırı kuvvetler uygulamadan alttaki dişe zarar vermeden çıkaracaktır.
Diş kaplaması köprüsü çıkarılırken aşırı kuvvetler uygulanması diş köküne zarar verebilir. Bu nedenle özel frez ile kesilerek çıkarılan zirkonyumlar yeniden kullanılamazlar. Yerine yenilerinin yapılması gerekir.