Zirkonyum Diş Kaplama İle Porselen Diş Kaplama Arasındaki Fark
Neler Anlatıldı?

Porselen diş kaplama ile zirkonyum diş kaplama ile arasında ne fark vardır? Arada fiyat farkı olduğunu biliyoruz. Ama bu fiyat farkının değip değmeyeceğini bilmek gerekiyor.
Diş tedavilerinde kullanılan diş kaplamalarının özelliklerini ve zirkonyum diş fiyatı ile ilgili merak ettiklerimizi öğreneceğiz.
Konusunda uzman ve tecrübeli, tanınmış bir isim olan diş hekimi Sertaç Kızılkaya’ya sorularımızı ilettik. Kendisi İstanbul Küçükçekmece’deki kliniğinde uzun yıllardır en iyi malzeme en iyi tedavi” prensibiyle çalışan başarılı bir hekim.
Sayın Kızılkaya, diş kaplaması dediğimizde hangi malzemeler kullanılmaktadır?
Dişlerin üzerine kaplama yapılması gerektiğinde malzemenin ve uygulamanın bir takım özellikleri olması gerekir. Uzun yıllar ağızda çiğneme fonksiyonu sağlayabilmesi için, diş kaplama malzemesi olarak ağız ortamının zorlu şartlarına dayanıklı ve biyolojik uyumlu malzemeler kullanılması gerektiğini biliyoruz.
PORSELEN DİŞ KAPLAMA VE METAL

Diş hekimleri bu amaç ile ilk başlarda metal alaşımları kullanmış, daha sonra estetik ihtiyaçlar sebebiyle plastik ile metal üzerine kapatmışlardır. Uzun yıllar diş kaplama malzemesi olarak, metal üzeri plastik diş kaplamalar kullanıldı. Plastik malzemeler zaman içerisinde aşınmaları ve ağız sıvılarında renk değiştirmeleri gibi olumsuzluklar nedeniyle artık kullanılmamaktadır.

Bunun yerine aşınmaya ve renk değişikliğine dayanıklı porselen diş kaplamalar yaygın olarak yıllarca kullanıldılar. Porselen diş kaplamalar, plastik diş kaplamaları ile elde edilen görüntünün çok ötesinde, başarılı doğal diş görünümü sağlamışlardır. Aynı zamanda aşınmaya karşı dirençli olmaları da porselen diş kaplamaları popüler hale getirmiştir. Porselenin altında dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan metalin olumsuz özellikleri, porselen yerine yeni diş kaplama malzemesi ihtiyacı doğurmuştur.
Çiğneme kuvvetlerine karşı cam malzeme olarak porselen maalesef kırılgandır. Altındaki metal ile desteklenen porselenler gerek diş kaplaması, gerek köprü uygulamalarında yeterli dirence sağlayabilirler.
Metal’in diş etinde alerji yapması ve üzerine uygulanan opak tabaka ile renginin kapatılması gibi dezavantajlar vardır. Bunun dışında kesik diş ile uyum konusunda da, eritilerek dökülen metal alt yapıda istenilen hassasiyet sağlanamaz.
Kesik diş ile kaplama arasında boşluk kalır. Zaman içerisinde uyum bozukluğu olan bu bölgelerde kaplamanın altından diş çürümesi gibi hiç istenmeyen olumsuzluklar görülmektedir.
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA
Günümüzde bilgisayar destekli üretim sayesinde metal veya zirkonyum döküm tekniği kullanılmadan kazıma yöntemi ile veya sinterleme yöntemiyle üretilebilmektedir. Zirkonyum diş kaplama da iyi bir diş kaplamasında olması gereken özelliklerin birçoğu. Bunların başında estetik olarak tatmin edici olması gelmektedir. Farklı ışık kaynaklarında doğal dış görüntüsü vermesi zirkonyum diş kaplamaların en büyük oğlumla özelliklerindendir. Bunun yanında mekanik olarak çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli dirence sağlamaları da bu kaplamaların tercih edilmesinde önemli rol oynar. Estetik diş kaplama malzemesi olarak en çok kullanılan malzemedir. Özellikle ön diş bölgesinde Metal içeren diş kaplamalar artık mümkün olduğunca tercih edilmemektedir. Ağızda diş eti ile fiziksel uyumu daha kolay olan zirkonyum diş kaplamalar,diş eti ile biyolojik uyumları sayesinde morluk oluşturmaz. Diş eti çekilmesi daha az görülür.

Estetik zirkonyum diş kaplama malzemesinin olumlu özellikleri ve porselen diş kaplamalardan üstünlüklerini öğrendikten sonra, zirkonyum diş kaplama fiyatı ne kadar sorusuna yanıt bulmak için estetik zirkonyum diş kaplama fiyatı yazısını okumalısınız.