Ortodonti Nedir?
Neler Anlatıldı?
Ortodonti, diş-çene-yüz bölgesindeki bozuklukların oluşmasını önlemeyi; mevcut bozuklukların ilerlemeden durdurulmasını ve tedavi etmeyi; bununla birlikte iyi bir estetik ve fonksiyon (ısırma, çiğneme, konuşma, gülme) sağlamayı hedefleyen uzmanlık dalıdır.
Ortodonti, dişlerin çene kemikleri üzerinde, estetik, fonksiyon ve fonasyon işlevlerini hatasız olarak yapacak biçimde yerleştirilmesini sağlamaya çalışır.
Ortodonti tedavisinin amaçları:
- Eğri dişleri düzeltmek
- Çeneler arası kapanış bozukluklarını düzeltmek
- Diş aralıklarının kapatılması
- Dişlerin dudaklar ile olan ilişkisini ayarlamak.
- Ortodonti tedavisi süresi;
Genellikle 1 2 yıl içerisinde ortodonti tedavisi tamamlanır. Daha kısa süren ortodonti tedavileri de vardır. Tedavi konusunda uzman hekim tarafından uygulanırsa tedavi süresi fazla uzamaz. Dişler düzeldikten sonra, tekrar eski haline gelmemesi için tutucu uygulanır. Retainer denilen tutucular dişlerin dil tarafına yapıştırılan ince tellerdir. Mümkün olduğu kadar uzun süre takılı kalması önerilir.
Aşağıdaki resimlerde ilk gördüğünüz klasik diş teli ile yapılan ortodonti tedavisidir. Metal teller diş üzerine yapıştırılarak uygulanır.
İkinci örnekte şeffaf plak ile telsiz ortodonti örneği görüyorsunuz. Ortadaki şeffaf aparey ORTHERO firmasının plağıdır.
Üçüncü resim safir braket adı verilen sistem ile uygulanan sabit ortodonti uygulamasıdır. Metal görüntü olmadığı için tercih edilir. Fiyatı ucuzdan pahalıya doğru sıralarsak; En ucuz fiyatlı ortodonti tedavisi metal tel ile ortodonti fiyatıdır. Şeffaf plak fiyatları metal tel fiyatlarından bir miktar daha yüksektir. Safir estetik ortodonti fiyatları ise her ikisinden de daha pahalıdır. Dil tarafından takılan siteme lingual ortodonti denir. Lingual ortodontide metal teller iç taraftan takılır. Farklı marka isimleri ile adlandırılan bu yöntemde Türkiye de en çok incognito sistem kullanılmaktadır.
Çene Kapanış Bozuklukları
Alt çene ile üst çenenin birbiri ile uyumsuzluğu diş estetiği ve gülümseme için olumsuzluk yaratır. Bu durumdan rahatsızlık duyan insanlar tedavi için ortodonti uzmanı yani ortodontist e giderler. Kapanışın bozuk olması çiğnemede zorluk çıkarır. İyi çiğneme olmadığında dişler arasına biriken yiyecek artıkları daha fazla çürüğe yol açabilir.
Dişlerimizde yapı ve fonksiyon problemi yok ise, estetik sorunlar yaşanmıyor ise “ağız ve diş sağlığı” varlığını gösterir. Düzenli diş hekimi kontrolleri de bu sağlığı korumamıza yardımcı olacaktır.