Ön Dişlere Zirkonyum Kaplama

Uzun seneler evvel diş kaplama denildiğinde akla porselen kaplama gelirdi. Hele de porselen diş kraldı. Ama içinde bulunan ve ışığı emen alt yapı malzemesi sebebiyle porselenlerin kullanışsız olduğu aşikardır. Aslında biraz zorlama ile bir miktar kullanılabilmektedir. Tam seramik kaplamalar kolay kırılmaları sebebiyle pek genelde ilk olarak akla gelmez idiler. Geriye de yalnızca porselen diş kaplamalar kalıyordu.

Estetik bir görünüm için bir dişini düzeltmek isteyen kişiye on dört diş kaplama veya altı diş kaplama yapması söyleniyordu. Tek diş için uygulanan seramik kaplamaların gerek çatlama, kırılma problemleri gerekse kaplamaların basit bir şekilde çıkması bu işlemin yaygınlaşmasına ket vurmuştur.

Zirkonyum malzemesinin dayanıklı olması üstüne gelen basınçlara karşı direnci ve diş rengini kolayca yakalayabilmesi çok önemlidir.

Ön Diş İçin Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum Diş Kaplama

Estetik olarak diş rengi ve yüzey nitelikleri gözden geçirilir. Uygulanan diş kaplamasında diş rengi son bir müdahale olan makyaj isminde bir işlem ile renk olarak son şeklini alır. Rengi sarı, kırmızı ve kahverengi tonları ile değiştirmek imkan dahilindedir. Doğal diş görünümü verebilmek için diş teknisyenin kişinin doğal diş rengini görmesi gerekmektedir.

Bunun için kaliteli fotoğraflar çekilmeli hatta diş teknisyeni ile prova esnasında doğrudan görüşülmesi gerekir. Dudak hareketleri ve mimikler gözlemlendikten sonra son ayarlamalar yapılır ve hasta onayı alındıktan sonra artık uygulamaya son vermek için cila ve yapıştırma kısmına geçilir.

Zirkonyum diş kaplama işlem süresi ölçü alındıktan sonra ortalama altı ile sekiz gün dolaylarında bitirilmektedir. Dişlerin hazırlanma süresi, diş çekimi, kanal tedavisi, diş eti estetiği gibi çalışmalar zirkonyum diş yapım süresini etkiler.

 

Zirkonyum Diş Ne Kadar Sürede Yapılır?

Ön Dişlere Zirkonyum Kaplama
Ön Dişlere Zirkonyum Kaplama

Herkes için uygulanacak olan tedavi süresi farklılık arz eder. Eğer çekilecek diş varsa diş çekilir ve yerinin iyileşmesi beklenir. Diş estetiği mevzu bahis olduğunda ise öncelikle dişin simetrisi ve diş etinin düzeltilmesi gerekir ardından diş kaplamasına başlanmalıdır. Kaplamaya başlamadan önce kardeşlerin renk uyumuna da bakılmalıdır. Yapılacak kaplamanın estetik durmasının koşulu diğer dişlerin rengini yakalamaktır. Doğal dişlerinizin renginden şikayetçi iseniz diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra kaplama yapılır. Diş beyazlatma konusunda diş hekimi Sertaç Kızılkaya’nın diş beyazlatma sayfasından yararlanabilirsiniz.

Çekilen dişin yeri çoğunlukla birkaç ay içinde iyileşir. İmplant işlemi için iki üç ay kadar beklemek yerinde olur. Yapılacak diş kaplaması için diş çekimi veya diş estetiği gerektiren işlemler yapılmaz ise şayet diş ölçüsü alındıktan dört gün sonra prova yapılabilir. Altyapı provasında kesik diş ile oluşturulan zirkonyum uyumu check edilir. Diş eti kenarlarında kalan kısa ve uzun kısımlar bulunarak prova nihayete erdirilmiş olur. Diğer çenedeki dişler ile ağzında açılıp kapanışı dikkatli incelenmelidir.