Ne Zaman Diş Kaplama Gerekir?
Neler Anlatıldı?
Ağızda dişlerin kaplanması gerektiğinde önce ağız içi hazırlık çalışması yapılır. Dişlerin kaplaması öncesinde kaplamanın neden yapıldığı ve hangi sonuca ulaşmak istendiği önem taşır. Genel hatları ile baktığımızda diş kaplaması ihtiyacı görülen durumlar şunlardır.
Dişlerin kırık olması

Bir çarpma nedeniyle bir veya birden fazla diş kırılabilir. Bazen de diş gıcırdatma ile dişlerin kırıldığını görüyoruz. Diğer bir kırık nedeni de diş çürükleri dir. Diş Çürüğü ilerlediğinde normal bir çiğneme sırasında bile kırık oluşabilir. Kırık dişlerde öncelikle diş kökünün sağlıklı olması sağlanmalıdır. Gerek travma gerekse Çürük oluşumu nedeni ile kırılan dişlerde dişin sinirlerinin bulunduğu pulpa odası ve diş kanalların sağlıklı olduğuna emin olmak gerekir. Bu tespit vitalometre yardımı ile yapılır. Canlı olmayan dişler kanal tedavisi yapılmalı daha sonra üzerine kaplama uygulanmalıdır. Kırık dişlerde yapılan kaplamalar simetrik dişin şekline benzer biçimde hazırlanır. Bu sahilde uygulanan kaplama doğal diş gibi görünecektir. Ancak bütün dişlerin kaplaması yapılıyor ise ideal estetik gülüş tasarımı mümkündür.
Yapısal Bozukluk Bulunan Dişler

Bazen genetik olarak bazen de çocukken geçirilen ateşli hastalıklar nedeni ile mineral yapısında bozukluklar görülebilir. Kullanılan yüksek dozlu antibiyotikler diş minesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda oluşacak çürükleri engellemek hem de daha iyi bir görüntüye kavuşmak amacıyla zirkonyum diş kaplama uygulaması tercih edilir.
Ayrık Dişlerin Birleştirilmesi
Ön iki dişinin arasının aralık olması veya bütün dişler arasında boşluklar bulunduğu durumda ideal bir görüntü sağlamak amacıyla dişlerin üzerine kaplama yapılması tercih edilebilir. Doğal diş görüntüsünü bozmadan uzun akıllı ve estetik ihtiyaçlara cevap veren zirkonyum alt yapılı porselen diş kaplamalar en iyi seçenek olacaktır. Ayrık dişlerin kapatılması için diğer bir seçenek de ortodonti tedavisi dir ancak bazen dişlerin küçük olması ortodonti sonrası estetik görünüm edilmesini engeller. Diş hekimi ile yapacağınız görüşme de sizin için en uygun tedavi yöntemine karar vermeniz daha kolay olacaktır.
Mevcut Kaplamaların Sorun Çıkaracağız Durumlar
Daha önce yapılmış diş kaplamaları sorun yaşayan hastalarda yenileme ihtiyacı ortaya çıkar. Genellikle metal altyapılı porselen diş kaplamalar diş eti çekilmesi veya alttaki dişin çürümesi gibi nedenler ile kullanım ömrünü doldurur. Yeni yapılacak diş kaplaması için önce mevcut kaplamalar sökülür. Kaplamanın altındaki dişlerde gerekli dolgu veya işlemler uygulandıktan sonra dişeti sağlığı kontrol edilir. Sağlıklı diş etlerine kavuşana kadar diş eti tedavisi sürdürülür. Diş eti pembe görünüm aldığında ölçü için hazırdır. Diş eti kanaması önemli bir sorundur. İltihaplı ve kanayan diş eti var ise mutlaka ölçü öncesinde tedavi edilmiş olması gerekir.
Diş Eti Çekilmesi

Eski kaplama kenarlarında diş etinin çekildiği tespit edildiğinde en kısa sürede yenilerini yapılması gerekir. Çekilen diş eti kenarında alttaki dişi çürüme riski yüksektir. Soğuk hassasiyeti başlar. Yemek artıklarının toplanması için uygun alanlar oluşur. Diş etinin çekilme nedenleri tespit edilip daha sonra yapılacak diş kaplamasında bu çekiminin engellenmesi temel hedef olmalıdır.
Eğri Dişlerin Düzeltilmesi
Ortodonti tedavisi ile düzeltilen eğri dişler bazen zaman problemi bazen de dişlerin iyi olmasının yanı sıra yapısal bozukluklar içermesi nedeniyle kaplama yapılarak düzeltilir. Ortodonti tedavi süresinin uzun olması dişlerin estetik amaçlar ile kaplama yapılarak düzeltilmesini cazip hale getirir. Bir hafta gibi bir süre içerisinde dişlerin kaplama yapılması mümkündür.