Kaplama Altındaki Dişin Çürümesi

İyi yapılmayan diş kaplama ve köprülerinde sıklıkla görülen bir sorun da kaplama altındaki dişin çürümesi olarak karşınıza çıkar. Diş kaplamasının amacı dişi korumak iken, kaplama altındaki diş neden çürür? Bu durumu konunun uzmanı Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya’ya sorduk. Kendisi uzun ömürlü ve estetik diş kaplama konsepti ile çalışan başarılı bir diş hekimi. İstanbul Küçükçekmece Korudent diş kliniğinde hasta kabul etmektedir.

Kaplama Altındaki Diş Neden Çürür?

Öncelikle iyi yapılan kaplama altındaki diş çürümez. İster metal destekli porselen diş kaplama ister zirkonyum diş kaplama olsun altındaki dişi çürütmezler. Ancak iyi yapılmadıklarında ve iyi bakılmadıklarında dişlerde ve diş etlerinde sorun olur. Diş kaplama yaptıracaklara her zaman söylediğim gibi yapılacak kaplamanın fiyatı değil fiyat-ömür performansına dikkat etmelisiniz.

Sıklıkla kaplama hava alıyor diş hava alıyor gibi şikayetler duyarız. Bu durum dişin soğuk sıcağa karşı hassasiyeti nedeniyle hissedilen sızlamadır aslında. Diş kesilerek üzerine kaplama yapıldıktan sonra soğuk ve sıcağa karşı hassas olur. Bu normal bir durumdur aslında. Ancak bu hassasiyet kaplama ile dişin uyumu konusunda bir problemden kaynaklanıyorsa müdahale etmek gerekir. Bunu anlamak çok basittir. Kaplama kenarından diş eti ile birleştiği yerde aralık olmaması gerekir.

Doğru hazırlanmamış işler, ölçüde meydana gelen problemler, diş teknisyeninin hatalı çalışması veya hazırlanan kaplamanın ağızdaki diş ile uyum problemi olması nedeni ile diş ile kaplama arasında bu tip açıklıklar olabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken kaplamanın yeniden hazırlanması olmalıdır.

Diğer taraftan diş kaplaması ile diş arasında yapıştırma Siman borçlu olunur. Bütün diş kaplamalarında bu Siman boşluğu vardır. Ancak hassas çalışmaya müsaade eden bilgisayar sistemli zirkonyum diş kaplamalarda Bu aralık bilgisayar programı yardımıyla belirlenir. Bu sayede diş ile kaplama arasında ideal bir boşluk kalır ve bu boşluğu yapıştırma sen bana kapatır. Metal porselen diş kaplamalarında ise özellikle CAD CAM sistem kullanılmıyor ise siman payı fazla olabilir. Zaman içerisinde simanın ağız sıvıları ve tükürük ile erimesi neticesinde kaplamayla diş arasında boşluk kalacaktır. Bu boşlukta bakteri plağının ve ağız sıvılarından kesik dişi çürütmesine sebep olur.

Kaplama Altındaki Dişin Ağrıması

Diş Hekimi
Diş Hekimi

Vücut problemler ile ilgili sinyaller verir demiştik. Bunların en önemlisi de ağrı ve sızlamadır. Özellikle ağız içerisinde soğuk sıcak ağrısı dişte çürük varlığına işaret eder. Bazı durumlarda da soğuk sıcak olmadan da diş ağrısı hissedilir. Ağızda diş kaplaması olduğunda dişe doğrudan görme imkanı yoktur. Bu nedenle kaplama altındaki diş ağrıları dikkatli gözlem röntgen tetkiki veya kaplama çıkarılması gerektirebilir.

Diş kaplamasının altındaki diş soğuk sıcakta hassas ise öncelikle diş eti kenarında bir açıklık olduğu veya alttaki dişin kesim nedeniyle hassaslaştığı düşünülür. Ancak kaplama yapıldıktan altı ay sonra bu hassasiyetin ortadan kalkması gerekir. Uzun süren veya geçmeyen hassasiyetler için kullanılabilecek Ağız gargaraları ve jeller vardır. Ancak bu ağrı sızlamayı geçip kendiliğinden ortaya çıkan bir ağrı haline dönüşüyor ise mutlaka müdahale edilmesi gerekecektir. Geceleri başlayan ağrı, kendiliğinden başlayan ağrı veya ilaç içirecek kadar şiddetli ağrılar da en kısa süre içerisinde diş doktoruna gidilmesi gerekir.

Kaplama altındaki dişler genellikle sekonder çürük denilen kaplama kenarlarında oluşmuş problemler nedeniyle ortaya çıkar. Bunu önlemenin en iyi yolu diş kaplamasına kaliteli malzeme işçilik ile hazırlamaktır. Ancak ağzınızdaki kaplama altındaki diş arıyorsa artık yapılması gereken Önce arayan dışı bulmak sonra o dişin ne durumda olduğunu tespit etmektir. Bazı durumlarda diş kaplamasını çıkarmadan kaplama üzerine delik açarak kanal tedavisi yapılabilir. Ancak bu her zaman uygun olmayabilir. Özellikle arka azı dişleri için kanal tedavisinin her zaman başarılı sonuçlar vermeyeceğini bilmek gerekir.

Kaplama Altındaki Dişe Kanal Tedavisi

Çürük Diş İçin Zirkonyum Diş Kaplama Örneği
Çürük Diş İçin Zirkonyum Diş Kaplama Örneği

İyi yapılan diş kaplamalarda kaplama altındaki diş çürüğü olmaz

Alınan diş röntgeni ile kaplama altında hangi dişin ağrıdığı tam olarak tespit edilemiyor ise kaplamayı çıkarmaktan başka çare yoktur. Diş kaplaması genellikle çıkarılırken hasar görür. Kaplama çıkarılırken kırılması veya diş eti kenarlarının deforme olması nedeniyle yeniden yapılması gerekecektir.

Teorik olarak mantıklı olan ancak pratikte mümkün olmayan kaplamayı belirli aralıklarla çıkarıp altına kontrol ederek tekrar yapıştırmak maalesef yukarıda söylediğim sebeplerle mümkün değildir. Kaplamanın kırılmadan çıkarılabilmesi için geçici olarak yapıştırılması gerekir. Zayıf yapıştırıcılar zaman içerisinde diş çürüğüne sebep olabilmektedir.

İyi bir kaplama yandaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi diş ile diş etinin  birleşme yerinde açıklık olmadan bitirilmelidir.