İmplant Diş Nedir?

Diş hekimliğinde implant her geçen gün daha fazla konuşulan ve araştırılan bir uygulamadır. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya implant ile ilgili bilinmesi gerekenleri sorduk.

Özellikle tek diş eksikliklerinde veya bir taraf dişlerini tamamen kaybetmiş hastalarda kurtarıcı olan implant tam dişsiz hastalar için de çok rahatlatıcı sonuçlar vermektedir. İmplant diş, diş etlerinin altındaki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen titanyum bir silindirdir. Kemik ile tutunduktan sonra implant üzerine protez diş yapılır. İmplant diş uygulaması tedavisi, tek bir diş için uygulanabileceği gibi, birden fazla diş ya da bir proteze destek amaçlı da kullanılabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki implant uygulaması her kişi için farklı planlama gerektirir ve implant sayısı ve üzerine yapılacak dişler için mevcut dişlerin durumu, kemik miktarı ve en önemlisi hastanın beklentileri büyük önem taşır. Ağzına İmplant diş, yaptırmayı düşünen hastalar öncelikle implant fiyatını araştırmaya başlıyor. Asıl olan implant fiyatları değil, implant planlamasıdır. Yanlış yapılan planlama ileride hem ek maliyetler hem de cerrahi işlemler yaptırmak zorunda bırakabilmektedir.

Başarılı implant tedavisi için vazgeçilmezler şunlardır;

  1. İmplant yapılmadan önceki muayene ve planlama
  2. İmplantın doğru uygulanması
  3. İmplantın üzerine doğru protezin yerleştirilmesi
  4. İmplant bakımı

İmplant diş, eksik dişlerin yerine konması için kullanılan bir tedavi yöntemidir. İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidalar, çene kemiğine kaynadıktan sonra üzerine protez dişler yerleştirilir. İmplant dişler, doğal dişlere çok benzer bir şekilde çiğneme ve konuşma imkanı sunar.

İmplant dişlerin birçok avantajı vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Doğal dişlere çok benzer bir şekilde çiğneme ve konuşma imkanı sunar.
  • Komşu dişlere zarar vermez.
  • İmplantların üzerine yerleştirilen protez dişlerin ömrü çok uzundur.
  • İmplant dişler, diğer diş tedavilerine göre daha az bakım gerektirir.

İmplant dişlerin bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • İmplant tedavisi, diğer diş tedavilerine göre daha pahalıdır.
  • İmplant tedavisi, daha uzun süren bir tedavidir.
  • İmplant tedavisi, herkes için uygun değildir.
  • Dişten daha fazla bakım ve  kontrol gerektirirler.

İmplant dişler, eksik dişleri olan kişiler için en iyi tedavi yöntemidir. İmplant dişler, doğal dişlere çok benzer bir şekilde çiğneme ve konuşma imkanı sunar. İmplant dişlerin ömrü çok uzundur ve diğer diş tedavilerine göre daha az bakım gerektirir.

İmplant Diş Öncesi

Bu aşama normalde, hastanın düşüncelerini ve dişlerin hangi sebeple ve ne kadar bir süre içinde kaybedildiğini de kapsayan iyi bir geçmiş anamnezini alarak başlar. Ek olarak, başvuru sırasındaki düşüncelerine dair ayrıntılar ve beklentileri de öğrenilir..

Bu muayenede ağız dışı ve ağız içi değerlendirmeler gerçekleştirilir. Ağız dışı muayenede yüze ait asimetriler, gülüş çizgisi ve varsa diğer normal dışı durumlar belirlenir. Ağız içi muayene sistematik bir şekilde yumuşak dokuların, dişlerin, oklüzyonun ve varsa protezlerin değerlendirilmesini içerir. Muayene kayıp diş bölgelerini de kapsamalı, var olan mesafe ve boşlukla diş eti dokuların ilişkisi de göz önüne alınmalıdır.

Bu gerçekleştirildikten sonra panoromik diş röntgeni panoramik görüntüleme ve periapikal görüntüleri de içeren radyografiler alınır. Bu tedavi öncesi değerlendirme sonunda, hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığına dair bilginin edinilmiş olması gerekir. Kalan dişlerin sağlığını da içeren bir ayırıcı tanı yapılır ve başlangıç tedavi planlaması yapılır. Bu plan sırasında herhangi bir hastalık veya anormal bulgu, implant tedavi planlaması öncesi değerlendirilmelidir. Bu aşama süresince şüpheli ve kötü durumdaki dişler belirlenir ve planlama üzerindeki etkilerine göre koruma veya çekim kararı verilir. İmplant tedavisi için sorun yaratma olasılığı olan dişler için çekim kararı verilebilir.

İmplant Doğru Uygulanması

İmplant tedavisinin doğru uygulanması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:

  • İmplant tedavisini uygulayacak diş hekiminin deneyimli ve uzman olması gerekir.
  • İmplant tedavisinin, hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak planlanması gerekir.
  • İmplant tedavisi sırasında, hastanın çene kemiği uygun şekilde hazırlanmalıdır.
  • İmplantların çene kemiğine doğru yerleştirilmesi gerekir.
  • İmplantların üzerine yerleştirilen protez dişlerin, hastanın ağız ve yüz yapısına uygun olması gerekir.
  • İmplant tedavisi, doğru uygulandığında çok başarılı bir tedavi yöntemidir. İmplant dişler, doğal dişlere çok benzer bir şekilde çiğneme ve konuşma imkanı sunar.