Diş Tedavileri

Ağızda mevcut dişlerin korunması temel hedef olmalıdır. Çekim gereken dişler için doğal dişe en yakın estetik ve fonksiyon sağlayan kaplama diş yapımı mümkündür.

Gelişen malzemeler sayesinde empress, lamina veya zirkonyum diş kaplamalar ile doğal dişe en yakın ve diş eti ile uyumlu kaplamalar yapılabilmektedir.

Diş Dolgusu

Çürük Diş İçin Zirkonyum Diş Kaplama Örneği
Çürük Diş İçin Zirkonyum Diş Kaplama Örneği

Diş çürüğü için ilk tedavi tercihi diş dolgusudur. dişin sert mine tabakasını bozan bakteri asitleri diş pulpasına doğru ilerler. Diş çürüğü ilk başlangıçta sadece renk değişikliği veya yüzey deformasyonu ile başlar. Soğuk sıcak hassasiyeti diş çürüğünün en önemli belirtisidir. Dişler arasında oluşan çürükler için de gıda birikmesi ve dişlerin ara yüzünde lifli besinlerin sıkışması diş çürüğü belirtisidir. Diş çürükleri erken dönemde diş dolgusu ile tedavi edilmelidir.

Diş dolgusu için geç kalındığında diş ağrısı artar ve kanal tedavisi ihtiyacı ortaya çıkar. Dişin çekime gitmemesi için en azından kanal tedavisi ile diş ağrısını geçirerek dişi ağızda tutmak gerekir. Diş kanal tedavisi olduktan sonra kaplama yapılması tavsiye dilmektedir.

Kanal Tedavisi

Diş çürüğü için dolgu yaptırmakta geç kalındı ise dişin ağrısı artar. Kendiliğinden ağrımaya başlayan diş için kanal tedavisi yapılması gerekir Bazen ağrı kesiciler ile dişin ağrısı geçirilir. bu sırada diş nekroz olur. Ağrısız bir döneme giren diş çürüktür ve ağrımaz. Kişi bunun rahatlığı ile diş ağrısı yok diye tedaviyi erteler. Çürük yapan bakteriler dişin içerisini kaplar ve diş kök ucundan kemiğe ulaşırlar. Bu durum ya şiddetli diş ağrısı yada kronik ağrısız apse gibi hiç istenmeyen ve dişi çekime götürebilecek olumsuzluklara neden olur.

Kanal tedavisi için dişin uygun olup olmadığına diş hekiminiz karar verecektir. Her diş kanal tedavisi için ygun olmayabilir. Kanal tedavisi yapılsa bile her diş kurtulamayabilir. Bakterilerin şiddeti, kanalların sayısı ve şekli, eğri kanallar, yan kanallar gibi komplikasyon oluşturabilen ve dişin çekimini gerektirebilen durumlar olabilir.

Diiş çürüklerini erken dönemde fark ederek diş dolgusu ile dişi kurtarmak en iyi yoldur. Kanal tedavisi fiyatı diş dolgu fiyatı ile karşılaştırıldığında daha yüksek fiyat ile uygulanabilen tedavi yöntemidir. Kullanılan malzeme sayısı ve tedavi için harcanan zamanın daha uzun olması kanal tedavi fiyatlarının diş dolgusundan daha yüksek olmasına neden olur. Kanal tedavisi ücretini ödedikten sonra ayrıca diş dolgu ücretini de ödemek gerekecektir. Bu nedenle diş dolgu için uygun iken çürük tedavisini ihmal etmeden yaptırmak gerekir.

Diş Kaplamalar

Dişin etrafını çepeçevre saran ve dişi koruyan uygulamalardır. Dişler üzerinde kırık çürük, kanal tedavisi veya dişlerde eğrilik olması gibi durumlarda diş kaplama uygulaması yapılır. Dişin kesilerek madde kaybedilmesi nedeni ile dezavantajlı bir tedavi işlemidir. Ancak doğru uygulama, iyi ölçü, iyi malzeme ve iyi teknisyen ile yapılan diş kaplamalar uzun süre sağlıklı olarak ağız içerisinde kullanılabilmektedir.

Kaplama malzemesi olarak metal destekli porselen diş kaplamalar, zirkonyum diş kaplama veya tam seramik diş kaplama en sık kullanılan diş kaplama malzemeleridir. bütünü ile metal hatta altın diş kaplamaları yapmak da mümkün olsa da pek tercih edilmezler.

Porselen diş kaplamalar içerisinde de dayanımı arttırmak için metal kullanılması önemli dezavantajları beraberinde getirir. Diş eti kenarında morluklar en önemli olumsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra metalin ışık geçirgenliği olmaması ve renk olarak dişten daha koyu olması ve üzerine opak malzemeler ile örtme zorunluluğunun bulunması hasta ve hekimleri zirkonyum diş kaplamalar yönlendirmektedir.

Diş Eti Tedavisi

Dünyada en yaygın görülen hastalık olarak bilinen diş eti hastalığı aslında tedavisi de en kolay hastalıklardan birisidir aslında. Hiç endişe etmeyin. Eğer geç kalmadıysanız diş eti hastalığınız için yapılabilecek bir şeyler var demektir. Ama geç  kalmadıysanız. Dişler artık sallanmaya başladı ise yapılacak pek bir şey kalmamış demek olabilir.

Diş eti kanaması diş eti hastalığının erken ve çok çarpıcı bir belirtisidir. Kırmızı alarm olarak düşünebileceğiniz kanama arkasından çene kemiklerinde hacim azalması ve ve diş sallanması ile karşı karşıya kalınır.

Periodontitis olarak adlandırılan bu diş eti hastalıkları için mümkün olan en kısa süre içerisinde tedaviye başlanılması tavsiye edilir. Periodontitis tedavisinde de ilk iş standart diş taşı temizliği olmaktadır. Bunu takiben dişler ve diş etleri uyuşturularak derin bir temizlik gerekebilir. Hasta olan diş bir yılda  3-4 defa temizlenme ihtiyacı olabilir.

Diş Çekimi

Geldik hiç istenmeyen diş çekimi ile ilgi bilgiler vereyi. Diş çekimi srasında ağrı hissedilmemesi çok önemlidir. İste tam da bu noktada önce tecrübe sonra bilgi gerekecektir. Senelerin verdiği tecrübe ile diş çekimi yapıldığında ağrı hissedilmez.

Diş Çekimi Sonrası

  • Ortalama 3 saat sonra uyuşukluk hissi geçer. ( Kişisel ve yapısal özelliklere, ilaç tipine göre bazen 1, bazen de 4 – 5 saat sürebilir.)
  • Çekim yerine konan tampon, 30 dakika dişler sıkılarak bastırılmalıdır, çekim yarasının ilk andaki kanaması bu tamponlama ile durdurulmaktadır.
  • Konulan tamponun sik sik değiştirilmesi pıhtılaşmayı geciktireceğinden değiştirilmesi tavsiye edilmez.
  • Çekimden sonra asla tükürmeyiniz. Tükürmek için ağız içinde oluşturduğunuz negatif basınç kanamaya sebep olur.
  • Uyuşukluk geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir. Bu durumda size uygun bir ağrı kesici içebilirsiniz. Asprin ve bazı diğer ağrı kesiciler kanamaya sebep olur bu nedenle ilacı doktorunuza mutlaka danışınız.

Neler Yapılmalıdır?

  • En az 3 saat (özellikle çay, çorba gibi çok sıcak olan ) yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı,
  • Sıcak banyo yapılmamalı, sıcak havada, güneş altında kalınmamalı,
  • Sigara vb. içilmemeli , Alkol alınmamalı,
  • Temizliğinden emin olunmayan gıdalar ağıza alınmamalıdır.

Diş Çekimi ve Diğer Cerrahilerden Sonra;

Operasyondan 30 dakika sonra yara bölgesindeki gaz tamponu atın. Doktorunuz önermedikçe yara bölgesine tekrar tampon koymayınız.(Yarım saat aralıklarla 2’er dakika)
II. Operasyon bölgesine
ağız dışından buz tatbik edin. (2’er aralıklarla yarım saat ) Buz uygulaması yüzünüzün şişmesini kısmen azaltacaktır.
III. Anestezi etkisi geçene kadar bir şey yemeyin.
IV. Sıcak ve soğuk gıdalardan kaçının, ılık ve sıvı gıdaları tercih edin. Özellikle sıcak gıdalar damarlardan genişlemeye, dolayısıyla kanamaya neden olabilir.
V. Operasyon bölgesini 1 hafta süre ile kullanmaktan kaçınınız.
VI. Operasyondan sonra günü ayakta geçirmeye çalışın. Mutlaka yatmanız gerekiyorsa başınızı yüksekte tutunuz.
VII. Operasyondan sonra ağzınızı su ile çalkalamayın ve çok sık tükürmeyin. Sık tükürmek yara yüzeyinde kanamanın durması için gereken pıhtıyı uzaklaştırmanıza, dolayısıyla kanamanın geç durmasına neden olur.
VIII. Kanamanın devam etmesi halinde tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
IX. Reçetenizdeki ağrı kesici antibiyotiği operasyondan 1 saat sonra alın. Gargara verildiyse 1 gün sonrasından i
tibaren gargaranızı kullanın.
X. Ağrı kesici olarak aspirin kullanmayınız. Kanama artışına sebep olabilir.
XI. Yara bölgesini temizlemeye 2 gün sonra başlayın. Dikişlerinize zarar vermeden , yumuşak bir fırça ile yara çevresindeki dişleri fırçalayın.
XII. 1 Hafta sonra dikişleri aldırmak için Lütfen Randevu Alınız.
XIII. Operasyon sonra ağrı, şişlik ve morluk oluşması; operasyon günü sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Ağrı birkaç gün içinde şişlik ve morluk 1 hafta ile 10 gün içinde geçecektir.
XIV. Ağız içinde 24 saat süre ile tükürükte kan olması normaldir.
XV. Tüm bu uygulamalara rağmen ağız dolusu bir kanama veya aşırı ağrı durumunda

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× WhatsApp ile randevu alın