Diş Kaplama Ve Diş Köprüsünün Yeni̇lenmesi̇
Neler Anlatıldı?
İnsanların ve canlıların bir ömrü olduğu gibi diş kaplamaların da belirli bir ömrü vardır. Yapılırken ömür boyu kullanılmak üzere yapılsa da vücudumuzdaki şekil değişiklikleri ve şekli çekilmeleri ağız kuruluğu gibi nedenler dişlerimizde ve diş etlerimizde bir takım sorunlar olmasına neden olur.
Tıpkı dişlerimizin yıprandığı gibi diş etlerimiz de zaman içerisinde şekil değiştirir. Diş sıkma, gıcırdatma veya sert bir cisim gelmesi gibi sebepler dişlerin yeniden yapılmasını gerektirebilir. Kaplama yapılmış dişlerde dişin periodontal nedenlerle yer değiştirmesi, aralıklar oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durumda da diş kaplamasını değiştirmek gerekir.
Hızla ilerleyen teknoloji ve malzeme bilimi günümüzde vücut ile uyumlu diş kaplaması olarak verimli şekilde kullanılabilecek malzemeler geliştirmiştir. Bunların başında zirkonyum ön sırada gelmektedir.

Eskiyen Diş Kaplamalarda Hangi Sorunlar Oluşur?
İlk takıldığında diş eti ve yandaki dişlerle uyumu son derece iyi olan bir diş kaplaması zaman içerisinde azda ve diş etinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle uyumunu kaybeder. İyi yapılmış bir diş kaplamasını daha uzun süre ve sorunsuz kullanmak mümkündür.
İyi Yapılan Diş Kaplamasından Kasıt Nedir?

Her şeyden önce üzerine kaplama yapılan dişin klinikte hekim tarafından dikkatli bir şekilde şekillendirilmesi gerekir. Üzerine gelecek kaplama malzemesi kadar aşındırmaya yapılmalıdır. Fazla yapılan aşındırmalarda diş küçülür ve ağrı yapmaya başlar. Yüzeyi küçülen dişin, kaplamayı tutması da zorlaşacaktır. Bu nedenle yapılacak diş kesiminin kaplama için gerektiği kadar daha da yapılması önemlidir. Bu hekimin bilgisi tecrübesi dikkati ve yeteneği ile ilgilidir.
Bütün bu kurallara koyduktan sonra hazırlanan dişler üzerinden ölçü alınır. Ölçü malzemesi de iyi bir diş kaplama için önemlidir. Piyasada farklı özelliklerde ve farklı fiyatlarda ölçü maddeleri bulunuyor.
Tabii Ki iyi bir ölçü maddesi yüksek fiyatlar ile satılır. Hekimin kaliteli ölçü maddesi kullanabilmesi için, yaptığı kaplamadan da bunun karşılığını alması gerekir. Yapılan kaplamalarda ya ölçü maddesinde, ya da teknik ekipmanda veya kaplama malzemesinde tasarruf edilmiştir.
Laboratuvar Aşamaları
Hekimin dikkatlice hazırlayıp ölçüsünü aldığı model laboratuvarda hazırlanır. Bilgisayara aktarılan model üzerinde planlama ve tasarım uygulanır. Hazırlanan diş üzerinde hatalar var ise bilgisayarda bu hataları görmek mümkündür. Özellikle paralellik ile ilgili sorunlarda bilgisayar çok doğru yönlendirme yapmaktadır.
Laboratuvar, yapılacak diş kaplamasının şeklini, diş eti ile birleşme yerlerin ve karşı çene dişlerini dikkate alarak estetik diş kaplama tasarımını tamamlar. Karşı çenedeki diş ile yeterli çiğneme olması için gerekli mesafe ve temas noktaları oluşturulur. Yan dişler ile kontak noktaları ayarlanır.

Her bir aşama titizlikle yapılmalıdır. Aksi takdirde kullanım sırasında problem ortaya çıkar. Yeni bir diş kaplamasının kusursuz olmasını istiyoruz. Kendi dişimiz gibi fonksiyon yapacak ve estetiği sağlayacak bu diş kaplamalar uzun süre ağız içerisinde sorunsuz hizmet verecek şekilde planlanmalıdır. Gerek malzeme gerekse anatomik olarak üzerinde yeterli bilgi deneyim ve teknoloji kullanılan diş kaplamaları daha uzun süre hizmet ederler.
Diş Kaplamasının Sökülmesi
Farklı problemlerden dolayı diş kaplamalarını çıkarmak gerekebilir. Bu işlem için diş kaplama sökücüler üretilmiştir. Kaplama kenarından oluk açılarak araya sokulan bu sökücüler kendi dişlerinizin sökümden hasar almaması için tasarlanmıştır.
Diş kaplaması kenarından kuvvet vererek kaplamayı dişten ayırmaya yarayan sökücüler kullanıldığında eski diş kaplamasının altındaki dişler hasar görecektir.
Diş Kaplama Sökücüler.
Bu aletler, dikkatli kullanılmadığında üzerinde kaplama bulunan kesik dişi kırabilirler. Bir kaplamayı söktürüp yenisini yaptırmak istediğinizde, sadece üzerine vurarak veya çekerek çıkarmaya çalışılırsa alttaki diş büyük ihtimalle kırılacaktır. Maalesef bu hata sıklıkla yapılmaktadır.
Tecrübeli bir hekim; önce kaplamayı tutan dişlerin hacmini kontrol eder. Kaç adet kaplama altında, kaç adet diş olduğunu ve kaplamanın kalınlığını değerlendirir. Dişeti kenarındaki kaplamanın durumuna göre, kaplamayı nasıl çıkaracağına karar verir.
Kanal tedavisi yapılması gerekiyor ise ve kaplamanın çıkarılması zor ise kaplamanın üzerinden açılan delik ile kanal tedavisi işlemi tamamlanabilir. Tıpkı kendi dişimize kanal tedavisi yapılıyor gibi açılan delikten dişin sinirleri alınarak kanalları genişleten hep doldurulabilir. İşlem tamamlandıktan sonra açılan delik diş dolgusu ile kalıcı olarak kapatılır.
Diş kaplamasının üzerinde oluklar açılarak kaplama kesilir. Kaplamayı çıkarmak için yapılmış el aleti diş kaplamasının üzerinde açılan oluklara yerleştirilir.Bu işlem sayesinde alttaki dişe zarar vermeden kaplama her iki yana açılarak rahatca çıkarılabilmektedir.
Uzun süren ve zahmetli olan bu işlem hekimin kaplamayı kesmek için kullandığı cihazı ve uçları fazla yıpratmasına ve dolayısı ile ek bir maliyete neden olur.
Yeni bir kaplama yapılmadan önce alttaki dişlere zarar vermeden diş kaplamasında sökülmesi gerekiyor ise tecrübeli bir hekim bunu sorun yaşamadan ben yaşatmadan gerçekleştirebilir.
Yeni Diş Kaplamasında Aranan Özellikler
Diş kaplaması çıkarılmadan önce hastanın bu kaplamayla yaşadığı sorunlar, yeni yapılacak diş kaplamasından beklentileri sorulmalıdır. Ağızdaki eski kaplama incelenir ve yapılacak yeni diş kaplaması için her ne kadar eski olsa da bir rehber niteliği taşır.Hatalar var ise aynı hatalar tekrar edilmemelidir.
Örneğin hasta eski diş kaplamasından kısa olduğundan şikayet ediyorsa yapılacak yeni diş kaplaması, eski kaplamanın boyutları dikkate alınarak daha uzun yapılabilir.
Renk olarakta aynı şekilde daha açık veya koyu renk isteği olan hasta için bu değerlendirme yapılır. Yenilenen işlemde hastanın istek ve beklentileri bu şekilde sağlanmış olur.
Yapılan kaplama ve diş köprülerinde diş laboratuvarının kullandığı malzemeler gibi teknisyenin bilgisi dikkati ve yeteneği de büyük önem taşır.
Başarılı işler yapan laboratuvarlar yaptıkları işler için bedel ödedikleri için diğer kalitesiz üretim yapanlar ile karşılaştırıldıklarında daha yüksek fiyatlar talep ederler.
Çünkü;
◦ Yatırım maliyeti yüksektir
◦ Sarf malzemeleri pahalıdır
◦ Genel giderler fazladır
◦ Birim saat ücreti hesaplarlar